Δίκη της Ναζιστικής ΧΑ: Επίθεση στην ελευθερία του τύπου και ένας ... “αναποφάσιστος” μάρτυρας

Την Πέμπτη 6 Ιουλίου στην αίθουσα τελετών στο εφετείο ολοκληρώθηκε η κατάθεση του μάρτυρα-δημοσιογράφου της Εφημερίδας των Συντακτών Γ. Μπασκάκη. Ο μάρτυρας δέχτηκε έντονα πυρά της υπεράσπισης στο βαθμό μάλλιστα που ο Παπαδέλης, συνήγορος του Κασιδιάρη, ζήτησε να μη ληφθεί υπ’όψιν η κατάθεση του. Η υπεράσπιση ένιωσε πραγματικά να απειλείται από την κατάθεση του εν λόγω μάρτυρα και να ενοχλείται από την ελευθερία του τύπου. Η πολιτική αγωγή εξήγησε γιατί δεν μπορεί να γίνει δεκτό ένα τέτοιο αίτημα και το δικαστήριο δήλωσε την επιφύλαξη του για το ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί οτι η υπεράσπιση αποπειράθηκε δύο φορές να τορπιλίσει την διαδικασία. Την πρώτη με επεισόδια που προκάλεσε ο ίδιος ο Παπαδέλης και την δεύτερη με εξύβριση προς δικηγόρο της πολιτικής αγωγής από την συνήγορο Μπούκουρα-Αλεξόπουλου, κα Πανταζή. Μετά τον Μπασκάκη ακολούθησε ο πρώην δήμαρχος Οιχαλίας κος Μπάμης ο οποίος φαίνεται οτι... ξανασκέφτηκε την κατάθεση του.

Κατάθεση Μπασκάκη: συγκλονιστικές αποκαλύψεις

Ο Μπασκάκης κλήθηκε από τις κυρίες ανακρίτριες για να καταθέσει για τα ρεπορτάζ που είχε κάνει σχετικά με την εγκληματική δράση της ΧΑ. Ένα εξ αυτών αφορούσε την επίθεση από χρυσαυγίτες στο σπίτι μετανάστη στην Βερανζέρου και για την υπόθεση του μαχαιρώματος Αφγανού από Τάγμα Εφόδου του οποίου ηγείτο η Σκορδέλη. Στην πολυκατοικία της Βερανζέρου, φουσκωτοί ναζί των οποίων ηγείτο, σύμφωνα με τον Μπασκάκη, η χρυσαυγίτισσα Δημοπούλου, ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στον 5το όροφο, εισέβαλαν σε σπίτια μεταναστών. Το ότι απειλούσαν και σχεδιάζαν κέλτικους σταυρούς στις πόρτες τους αποτελούσε το κλειδί της κατάθεσης. Η υπόθεση της Σκορδέλη έχει πάρει επί τέλους μετά από πολλές αναβολές το δρόμο της δικαιοσύνης. Έγινε εκτενής αναφορά στο σκάνδαλο με τις πλαστές βεβαιώσεις σε χρυσαυγίτες με το οποίο κατάφερε αρκετές φορές να ξεφύγει και η εν λόγω υπόδικη. Τις βεβαιώσεις εξέδιδε ο χρυσαυγίτης ψυχίατρος Κώστας Παρασχάκης, ο οποίος κατάδικάστηκε πέρσυ σε 15 μήνες φυλάκιση από το Θ’ 3μελές πλημμελειοδικείο Αθηνών. Η καταγγελεία έγινε το 2012 από τον Διευθυντή του 9του ψυχιατρικού τμήματος του Δαφνιού και στελέχος του ΕΕΚ-Τροτσκιστές Θεόδωρο Μεγαλοοικονόμου.

Αναφορά έγινε και στην γνωστή τακτική της ΧΑ να θολώνει τα νερά με τις πλαστές μηνύσεις. Την τιμητική της είχε η υπόθεση της μήνυσης για τον πρύτανη του ΕΜΠ κο Μουτζούρη και του ΓΓ του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ-Τροτσκιστές) Σάββα Μιχαήλ. Η υπόθεση οφείλουμε να θυμίσουμε οτι ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και οτι είναι η πιο γνωστή δικαστική υπόθεση αντισημιτισμού μετά την δίκη του Ντρέυφους. Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν από την κατηγορία οτι παρακινούσαν τον λαό σε βιαιοπραγίες μέσω του συνθήματος «ο λαός δεν ξεχνά τους φασίστες τους κρεμά». Την μήνυση υπέγραφαν οι Παναγιώταρος, Δημοπούλου και Σκορδέλη. Η ΧΑ θέλει να κρύψει το φασισμό της και η χαρά δεν την αφήνει. Όπως θύμισε ο μάρτυρας σε ερώτηση του κυρίου Σαπουντζάκη πάλι αντέδρασε τοιουτοτρόπως όταν η ΕΛΜΕ Χανίων καταδίκαζε τις ρατσιστικές επιθέσεις με ανακοίνωση της. Τότε η ΧΑ σε δική της ανακοίνωση διαμαρτυρήθηκε για επίθεση σε νόμιμο πολιτικό κόμμα.



Πολύτιμη συνεισφορά ήταν και η αναφορά σε δύο δηλώσεις του Μιχαλολιάκου. Η πρώτη ήταν για την δίκη του υπαρχηγού της ΧΑ, του επονομαζόμενου Περίανδρου, για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή. Ο αρχηγός της ναζιστικής συμμορίας σε άρθρο του στην εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» έγραφε “Δεν είναι δίκη ενός προσώπου, είναι δίκη της Χρυσής Αυγής”. Η άλλη δήλωση του φασιστάρχη ήταν οτι από τα γραφεία της οργάνωσης «ή τρέχει κανεις ή δεν προλαβαίνει να τρέξει», πράγμα που είναι σαφής ανοιχτή εντολή επιθέσεων.

Κάποια τελευταία πράγματα που αξίζει να σταθούμε στην κατάθεση του συναδέρφου είναι η αναφορά σε ένα σοβαρό ξεκαθάρισμα που κάνει η ΧΑ σε κείμενά της το 2000 και το 2006 στο επίσημο έντυπο της. Η αλλαγή του όρου εθνικισμός αντί εθνικοσοσιαλισμός σημαίνει ότι “αλλάξαμε όρους, δεν αλλάξαμε ιδεώδη”. Το άλλο είναι οτι η ΧΑ υπάρχει ως κόμμα από το 1983 αλλά κατεβαίνει πρώτη φορά σε εκλογές το 1994. Αυτό κατά την κρίση του μάρτυρα δηλώνει ξεκάθαρα οτι χρειαζόταν τον μανδύα του πολιτικού κόμματος γιατί ήθελε κάτι να κρύψει. Αυτό που ήθελε να καλύψει, πλέον είναι εμφανές σε όποιο άτομο παρακολουθεί την δίκη οτι ήταν οι ρατσιστικές επιθέσεις και το τσάκισμα των αγωνιστικών στοιχείων. Ύποπτη είναι επίσης η αναφορά του "καταστατικού" για μνημόνιο. Η δικογραφία αφορά περιστατικά της περιόδου 2008-13, ωστόσο όπως φάνηκε και στην προτελευταία κατάθεση, την οποία αφορά το άρθρο, η εγκληματική δράση της οργάνωση υπήρχε από πολύ παλιότερα. Ο εγκληματικός χαρακτήρας είχε παραμεληθεί από τις αρχές, πράγμα που φάνηκε και στην υπόθεση “Αντίπνοια” που αρχικά πήγε στα δικαστήρια ως πλημέλημα ενώ στην πορεία ο νομικός χαρακτήρα άλλαξε σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Τέλος ο μάρτυρας μίλησε για το βίντεο Κουκούτση στην τοπική Σπάρτης όπου δήλωνε μετά την δολοφονία Φύσσα πώς πρέπει να κρατάνε μέσα τους τον εθνικοσοσιαλισμό αλλά πλέον η γραμμή είναι να μιλάνε λιγότερο με τα μπράτσα γιατί υπάρχει η δίκη. Το δεδομένο αυτό συσχέτισε ο μάρτυρας με την ύφεση των επιθέσεων μετά την έναρξη της δίωξης της οργάνωσης, πράγμα που αποδεικνύει πως τόσο η επιθέσεις όσο και η μείωση τους ήταν επίσημη γραμμή της ΧΑ.

Η ελευθεροτυπία στο εδώλιο: η δικαιοσύνη επιφυλάσσεται

Με το πέρας της κατάθεσης Μπασκάκη ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής κος Παπαδάκης έθεσε τρία αιτήματα. Το πρώτο το οποίο δεν έγινε δεχτό ήταν η εξέταση του μάρτυρα από τον εν λόγω συνήγορο που η διπλή αναχαίτιση της διαδικασίας από την ΧΑ δεν κατέστησε δυνατή. Το δεύτερο ήταν η εξέταση του αρχείου της ΕφΣυν από το δικαστήριο για το οποίο η Εισαγγελέας μετατόπισε την ευθύνη στην Πολιτική Αγωγή. Το τρίτο ήταν η απόρριψη του αιτήματος της υπεράσπισης στο να μη ληφθεί υπ’όψιν από το δικαστήριο η κατάθεση του μάρτυρα. Η υπεράσπιση θεώρησε οτι δεν πρέπει να γίνει δεκτή η κατάθεση διότι ο μάρτυρας ως δημοσιογράφος δεν επιτρεπόταν να αποκαλύψει πολλές από της πηγές του. Όπως απέδειξε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής ένα τέτοιο αίτημα έρχεται σε σύγκρουση με αποφάσεις του Αρείου Πάγου αλλά και με το ίδιο το Σύνταγμα σε ο,τι προβλέπει για την ελευθερία του τύπου.

Η Έδρα δήλωσε: ‘το δικαστήριο επιφυλάσσεται’ δείχνοντας ακόμα μια φορά την αδυναμία των θεσμών του αστικού κράτους να εφαρμόσουν την ίδια του την νομοθεσία αλλά και την εχθρικότητα των θεσμών απέναντι στον Τύπο. Η δημοσιογραφία έχει έναν πολύ ξεκάθαρο και σαφή θεσμικό ρόλο: είναι τα μάτια και τα αφτιά του λαού. Καμία εξουσία δεν έχει συμφέρον ο λαός να έχει μάτια και αφτιά. Η επιφύλαξη είναι ακόμα μια ένδειξη των πιέσεων που δέχεται η Έδρα από την κέντρική εξουσία η οποία θέλει το μακρύ χέρι του συστήματος, τον φασισμό, να δρα ανενόχλητος. Η κατάθεση του συναδέλφου πέρα από τα στοιχεία που προσέδωσε στην διαδικασία, θύμισε σε όλους ότι η ελευθερία του τύπου δεν ποινικοποιείται. Εδώ πρέπει να αναλογιστούμε ότι όλα αυτά έγιναν σε μια δίκη που απάγορεύεται η οπτικοακουστική κάλυψη, ενώ η είσοδος στο αντιφασιστικό κοινό γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με το πλήρες φακέλωμα των εισερχομένων. Η είσοδος στον τύπο πολλές φορές παρακωλύεται από τα «όργανα της τάξεως», και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δόθηκε μάχη για τα στοιχειώδη (ύπαρξη κοινού, πολιτικής αγωγής κλπ).

Ο Μπάμης ξανασκέφτεται την κατάθεση του

Τον Μπασκάκη ακολούθησε ο κος Μπάμης ο οποίος το 2013 ήταν δήμαρχος Οιχαλίας. Ήταν ο δήμαρχος ο οποίος πρωταγωνίστησε στα γεγονότα του Μελιγαλά. Ο πρώην δήμαρχος αφού μίλησε ξεκάθαρα για την μνήμη των «θυμάτων» (sic) της Πηγάδας, δήλωσε πως ήθιστο οι τοπικοί άρχοντες να κάνουν μια ομιλία στο μνημόσινο την πρώτη Κυριακή κάθε Σεπτέμβρη. Δήλωσε πώς κατα την δήλωση του πως δεν πρέπει να επαναληφθούν τέτοια γεγονότα, κάποιος είπε «δήμαρχε δεν τα λες καλα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε» κάτι που πυροδότησε μια αναμπουμπούλα. Έτσι ο δήμαρχος άφησε το μικρόφωνο και την θέση του πήρε ο κύριος Παναγιώταρος.

Η Εισαγγελέας κα Οικονόμου σχολίασε το πόσο έχει αλλάξει την κατάθεση του. Ο αναπληρωτής εισαγγελέας συνέχισε αυτό το σχόλιο, και τον ρώτησε πώς ξεχώριζε του χρυσαυγίτες από τους υπόλοιπους παρεβρισκόμενους. Ο μάρτυρας ανασκεύασε πολλές φορές την κατάθεση του σχετικά με την παρουσία των χρυσαυγιτών. Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής του θύμισαν όλα όσα φαίνονται στο επίμαχο βίντεο, πως δηλαδή ο Παναγιώταρος του άρπαξε το μικρόφωνο τον αποκάλεσε καραγκιόζη και τον κατηγόρησε οτι βεβήλωσε τον τόπο.  Επίσης του θύμισαν το καταδικαστικό ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου το οποίο ο μάρτυρας είχε ξεχάσει. Γενικά ο μάρτυρας δήλωσε οτι στην ανάκριση ήταν ακόμα ταραγμένος. Ωστόσο τα εύστοχα σχόλια της ΠΑ ήταν πως ο φακός και η κάμερα που συμφωνούν με την πρώτη του κατάθεση δεν βιώνουν ψυχολογική ταραχή. Ο μάρτυρας έμφανως δεν κατέθεται τα περιστατικά όπως έγιναν και απόδειξη σ αυτό αποτελεί ο τηλεοπτικός φακός. Οι υποκριτικές του ικανότητες όμως ήταν κάκιστες έτσι οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα στην σοβαρή αυτή υπόθεση.


Επόμενες δικάσιμες αύριο Δευτέρα 10 του μήνα στην αίθουσα τελετών και μεθαύριο στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Metamarxism (μέρος 2ο), η Σύνοψη: Οι Αναλλοίωτες και μια μεγάλη προσθήκη

Ο Gregor Markowitz ζει!!!

Metamarxism (μέρος 1ο): ένα ακόμα Λευκό σε Λευκό