free penguin : ελευθερο λογισμικο & σοσιαλιστες

Πρεσβεύουμε την ομορφιά στην ζωή και την κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου . Γιαυτό το λόγο σαν έμβλημα μας έχουμε έναν πιγκουίνο , χαριτωμένο ζωάκι με κομψό κολύμπι που μοιάζει σαν φτερούγισμα μέσα στην θάλασσα , ψαρεύοντας συλλογικά με τους άλλους πιγκουίνους την ζωή τους ! Γιαυτό τον ίδιο λόγο χρησιμοποιούμε ελεύθερο λογισμικό και λογισμικό ανοιχτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) !

Όλοι ξέρουν έστω και διαισθητικά τι είναι ένα λειτουργικό σύστημα – δεν χρειάζεται να είναι nerds των υπολογιστών όλοι για να βλέπουν το σήμα των Windows όταν ανοίγουν τον υπολογιστή , είτε το μηλαράκι της Apple . Το Linux είναι το λειτουργικό σύστημα που δημιούργησε ο Φιλανδός Μηχανικός Linus Torvalds και είναι Ελεύθερο Λογισμικό. Εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο εμπιστευόμαστε κάποια από τις σύγχρονες διανομές του . Ανάμεσα σε μας , δεν βρισκόμαστε μόνο οι πρωτοπόροι του εργατικού κινήματος & οι technofreaks αλλά ακόμα και στην άλλη πλευρά του οδοφράγματος απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του ΕΛ/ΛΑΚ όπως Κυβερνήσεις κρατών και μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες : αυτό κυρίως λόγω τόσο του μηδαμινού του κόστους όσο και για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα & σταθερότητα του .

Στις ΗΠΑ λένε “if you use linux you are supporting communism” (αν χρησιμοποιείς linux στον υπολογιστή σου , υποστηρίζεις τον κομουνισμό) . Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίστροφο – ή τουλάχιστον θα έπρεπε ! Ας εξηγηθούμε

Το Ελεύθερο Λογισμικό είναι αυτό που ακολουθεί τις εξής 4 αρχές :
-Την ελευθερία να εκτελείτε το πρόγραμμα ανεξάρτητα σκοπού
-Την ελευθερία να μελετάτε τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος και να το προσαρμόζετε στις ανάγκες σας
-Την ελευθερία να αναδιανέμετε αντίγραφα του προγράμματος ώστε να βοηθάτε τους φίλους/συνάδελφους κ γενικότερα την κοινωνία
-Την ελευθερία να βελτιώνετε το πρόγραμμα και να δημοσιεύετε τις βελτιώσεις που έχετε κάνει στο ευρύ κοινό, ώστε να επωφεληθεί ολόκληρη η κοινότητα

Με άλλα λόγια το Ελεύθερο Λογισμικό είναι αυτό που πρεσβεύει την πρόοδο και όχι την στασιμότητα ! Είναι αυτό που πρεσβεύει την τεχνολογία για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι την κερδοσκοπία ! Είναι αυτό που πρεσβεύει την συλλογικότητα & τον συνεταιρισμό των χρηστών και των μηχανικών , και όχι την εκμετάλλευση των προγραμματιστών και των μηχανικών από τις εταιρίες! Είναι αυτό που πρεσβεύει την ελευθερία !

Όπως και να το πάρει κανείς το ελεύθερο λογισμικό είναι το μέλλον . Ο καπιταλισμός ζητά από τους προγραμματιστές να μάθουν να γράφουν χωρίς να μάθουν να διαβάζουν , χωρίς δηλαδή να έχουν πρόσβαση στο έργο των συναδέλφων τους . Λες και μπορείς να μάθεις να πιλοτάρεις άμα δεν
κάτσεις στη θέση του συγκυβερνήτη ή να μπορούσες να μαθαίνεις να γράφεις ποιήματα σε έναν κοσμο που οι στιχοι του Μποντλερ ή του Πουσκιν θα επιτρεπονταν να αναγνωστουν μονο απο τους συγγραφεις των ιδιων εκδοτικων οικων . Και αφου πρεπει να μαθουν αυτην την ομορφη και συναμα δυσκολη τεχνη με ακομα πιο δυσκολο τροπο , οφειλουν να πουλαν την εργασια τους σε εταιριες που θα θησαυριζουν , ενω οι ιδιοι δεν μπορουν να διεκδικησουν τιποτα πανω στα κερδη της δικης τους εργασιας .

Όλη η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού από τους τροφοσυλλέκτες προγόνους μας μέχρι τις επαναστάσεις και τους πολέμους του 20oυ αιώνα είχε δυο συνιστώσες – την διαρκή ανάπτυξη της τεχνολογίας , που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του χρήστη της , και την κατοχή της τεχνολογίας , της επικοινωνιακής γνώσης και της στρατηγικής για την επιβολή της εξουσίας μιας τάξης επί των υπολοίπων (πολλάκις και στα υπόλοιπα στρώματα της ίδιας τάξης που έχει αντικρουόμενα συμφέροντα με την κυβερνώσα κάστα).



Η Εργατική Τάξη επειδή είναι η μοναδική που δεν έχει συμφέρον να υπάρχει ως τάξη , έχει το ιστορικό καθήκον να κατακτήσει την εξουσία όχι γιανα διαιωνιστεί αυτός ο ατέρμονος κύκλος της ανθρώπινης προϊστορίας με την εναλλαγή εξουσιών , άλλα να καταργήσει κάθε εξουσία κάθε τάξης η οποία θέλει να αφαιρέσει το ανθρώπινο μέσα στον άνθρωπο σε οποιοδήποτε ποσοστό ή με οποιοδήποτε μέσο! Οφείλει να πάρει την εξουσία από τους αστούς ώστε η “εξουσία”* που θα οικοδομήσει να καταργήσει τα σύνορα και τους πολέμους μεταξύ των λαών να καταργήσει τις ταξικές αντιθέσεις και το τέρας το οποίο γεννάνε – το κράτος ! Να υπερασπιστεί την ζωή , τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των καταπιεσμένων και των αδικημένων του κόσμου & να διατηρήσει το φυσικό περιβάλλον βιώσιμο για τον άνθρωπο .

Για αυτά τα ιστορικά χρέη η Εργατική Τάξη οφείλει να αναπτύξει την δική της οπτικη για την επιστήμη και την τεχνολογία , ετσι ωστε αυτες να μην ειναι εμπορευματα αλλα να προαγουν την ελευθερια , και αυτο πρεπει να γινει ξεκινώντας από τις βάσεις , από την ίδια μας την σκέψη και την τεχνοτροπία . Και στον αυτοματισμό της εποχής μας χρειάζεται να αντιπαλέψει το υπάρχον σύστημα (πολιτικό και τεχνολογικό) με το δικό της λογισμικό , οπού αυτό δεν μπορεί πάρα να είναι το Ελεύθερο Λογισμικό !

Γιατι η ζωή ειναι δημιουργια και ο προγραμματισμος ειναι τεχνη (και μαλλιστα η τεχνη που συνδεεται περισσοτερο με την ιδια τη λογικη) . Και οπως καθε τεχνη , ετσι κ αυτος είναι ενα μεσο να προσεγγισουμε , να διεκδικησουμε και να χαρουμε την ζωη . Η ζωη ειναι η μονη αυταξια , και ακομα και αν ειχε καποια αξια περα απο αυτη ... θα ηταν περα απ την ζωη , δεν μπορουμε να την ξερουμε . Αλλωστε οπως ελεγε και ο Κωνσταντινου “δεν θελω να το μαθω να το φαω θελω”**

Με άπλα λόγια το Ελεύθερο Λογισμικό στα χέρια μας μπορεί & πρέπει να εξυπηρετεί δυο αναγκαίες και δίκαιες διεκδικήσεις :
Την διεκδίκηση της Τεχνολογίας για την διεξαγωγη και την νικη της Επανάστασης για την καθολικη πανανθρωπινη χειραφετηση & την διεκδίκηση της Επανάστασης για την απελευθέρωση της τεχνολογίας από τους καταστροφικούς σκοπούς του Κεφάλαιου (πόλεμοι , χρηματιστήριο , μόλυνση του περιβάλλοντος , καταστολή κλπ) ωστε χειραφετημενη να εξελισεται γιανα εξυπηρετει τις ανάγκες , τις επιθυμίες και τις ηδονές του ανθρώπου !



*Τα εισαγωγικα χρεισημοποιουνται γιανα μην συγχέουν την εργατικη δημοκρατια , οι μη εξοικειωμένοι με την διαλεκτική μας , με την εξουσία την βια και την καταπίεση , ώστε να καταλάβουν επομενος ότι αυτή η μετάβαση είναι κ ταυτόχρονα δεν είναι μια μορφή εξουσίας


** παραπομπη στην ταινια χτυποκαρδια στα θρανεια οπου ο φτωχος καθηγητης δεν μπορουσε να προφερει τη λεξη “προφιτερολ”

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Metamarxism (μέρος 2ο), η Σύνοψη: Οι Αναλλοίωτες και μια μεγάλη προσθήκη

Ο Gregor Markowitz ζει!!!

Metamarxism (μέρος 1ο): ένα ακόμα Λευκό σε Λευκό