Δίκη Τάσου Θεοφίλου 28/02/2017 : Η Επιστήμη* έχει το λόγο

Η αλήθεια θα πάρει την δικαίωση της με την αθώωση του Τάσου Θεοφίλου, και η επιστήμη το ίδιο. Και ενώ η πρώτη μιλάει όλο αυτό τον καιρό με τους μάρτυρες κατηγορίας να αποδομούν το κατηγορητήριο, η δεύτερη βροντοφώναξε χθες από την θέση της χημικού εμπειρογνώμονα πόσο αβέβαιη και αμφίβολη είναι η εργαστηριακή μελέτη βάσει της οποίας κατηγορήται ο σύντροφος.



Πρώτα οφείλουμε να αναφέρουμε πως στο περιβόητο καπέλο της υπόθεσης βρέθηκαν 3 τρίχες , χωρίς κύτταρα ωστε να υπάρχει γενετικό υλικό. Στην έκθεση της ασφάλειας αναφέρεται πως “πέρα από κάθε λογική αμφιβολία” το γενετικό προφίλ του ατόμου που φορούσε το καπέλο άνηκε στον κατηγορούμενο. Η μάρτυρας κατάφερε να αποδείξει και να μας δείξει περισσότερες από μια λογικές αμφιβολίες περι του θέματος.

Η μάρτυρας αφού εξήγησε πως γίνονται οι εργαστηριακές έρευνες , περιέγραψε το πώς μπορεί να μεταφερθεί το ανθρώπινο γενετικό υλικό, καθώς και εξήγησε τι είναι το γενετικό προφίλ και πώς το εξετάζουμε. Για να πιστοποιήσουμε και να μελετήσουμε γενετικό υλικό σε ένα πειστήριο πρέπει να υπάρχουν κύτταρα ή κυλίδες, πράγματα που δεν υπήρχαν στο εν λόγω καπέλο . Αλλά ακόμα και να βρεθεί γενετικό υλικό σε κάποιο πειστήριο δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο ύποπτος ήρθε σε επαφή μαζί του, και αν ήρθε είναι άγνωστο το πότε υπήρξε αυτή η επαφή. Οι δρόμοι που ακολουθεί η διάδοση του γενετικού υλικού , όπως και κάθε διαδικασία διάχυσης στην φύση, είναι τυχαία!! Ένα πολύ κομψό παράδειγμα που έθεσε η μάρτυρας ήταν πως κατά την διάρκεια της κατάθεσης της τα σταγονίδια από το στόμα της μετέφεραν το γενετικό της υλικό πάνω στο φουλάρι της προέδρου. Αν ο σύντροφος της προέδρου, με τον οποίο θα βρεθει μετά τη δουλειά της πάει και κάνει μια ληστεία , είναι πολύ πιθανό να βρεθεί το γενετικό υλικό της μάρτυρος στον τόπο του εγκλήματος , η οποία είναι άσχετη τόσο με τον τόπο, όσο και την ληστεία και τον δράστη. Γιαυτό και κατά τα παγκόσμια πρωτόκολα τέτοιου είδους εργαστηριακοί έλεγχοι έχουν αθωοτική και όχι κατηγορηματική ισχύ.

Η μάρτυρας πέρα από την αμφιβολία που έθεσε για το γενετικό υλικό, κατέδηξε και τις παρατυπίες του εργαστηριακού ελέγχου. Πρώτα από όλα στο καπέλο δεν φαίνεται να υπήρχαν κύτταρα. Το εργαστήριο της Ασφάλειας, έχει πιστοποίηση αναλυτικού εργαστηρίου, και όχι βιοχημικού** , ώστε να μπορεί να γίνει ο σωστός έλεγχος. Το πειστήριο δεν πέρασε από έλεγχο στο μικροσκόπιο, όπως προβλέπεται από τα διεθνή πρωτόκολα, αλλά και από την εργαστηριακή δεοντολογία, αλλά απλή σάρωση, πράγμα που αντίκειται τόσο στο πρωτόκολο του FBI όσο και τις διεθνείς πρακτικές δικονομίας. Επίσης δεν έγιναν επαναλήψεις του εργαστηριακού ελέγχου , για την πιστοποίηση του, και την μείωση της πιθανότητας να υπάρχει κάποιο σφάλμα. Αυτήν την αναγκαιότητα που κατανοεί και ο τελευταίος μαθητής που παρακολούθησε στατιστική στην γ' λυκείου, βρέθηκαν να αμφισβητήσουν τόσο η εισαγγελέας όσο και οι συνήγοροι της οικογένειας του Μίχα. Εκ της Έδρας μάλιστα, στην προσπάθεια να αμφισβητηθεί το ήθος και η αξιοπιστία της μάρτυρος, τέθηκαν ερώτησεις σχετικά με του τι είδους σχέση έχει με εργαστηριακούς ελέγχους αφού είναι “θεωρητική” (εδώ φαίνεται η πλήρης άγνοια του αντικειμένου των φυσικών και βιολογικών επιστημών) αλλα και τι εμπειρία έχει σε τέτοιου είδους ιατροδικαστικές μελέτες, με το σχόλιο “αυτά από τι είδους δίκες τα ξέρετε ? Από τρομοκρατικές”

Επίσης η ανάλυση των δειγμάτων για γενετικό υλικό, έγινε την ίδια μέρα , στον ίδιο εργαστηριακό χώρο και χωρίς να χρεισημοποιηθούν στο ενδιάμεσο αρνητικοί μάρτυρες, πράγμα ανεπίτρεπτο, καθότι αυξάνει τον κίνδυνο να αλλοιωθεί το δείγμα.
Επίσης δεν υπήρχαν πουθενά τα ηλεκτροφορογραφίματα ούτε υπήρχε η απαραίτητη αναφορά με τις ημερομηνίες για την πορεία του καπέλου από την εύρεση του, και τα ενδιάμεσα βήματα μέχρι τον εργαστηριακό έλεγχο και μετέπειτα. Μια άγωνη στιχομυθία προκάλεσε η συνήγορος της οικογένειας Μίχα , με το να ρωτάει για πολλές συνεχόμενες φορές, πού ξέρει όλες αυτές τις ελλείψεις, και να λαμβάνει την αυτονόητη απάντηση ότι βάσει πρωτοκόλου όλα αυτά θα έπρεπε να αναφέρονταν. Επίσης απαράδεχτη σχολίασε η μάρτυρας την κατάσταση στην οποία βρισκόταν τα πειστήρια, σε φωτογραφία που της υποδείχθη. Ο κίνδυνος να αλλοιωθεί το όποιο γενετικό υλικό, φαινόταν να ξεπερνά κάθε φαντασία.


Τέλος θέλω να ομολογήσω 3 πράγματα. Δυστυχώς η ενημέρωση από την δίκη του συντρόφου αφορά το 2ρο μισό της δικάσιμου, διότι συνέπεφτε με τη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης ΧΑ (οπού για καλή μου τύχη διάκοπηκε όχι πολύ αφότου έφυγα, έτσι το προηγούμενο δημοσίευμα μου δεν στερήται πληρότητας). Το άλλο που οφείλω να γράψω είναι οτι όλα αυτά τα χρόνια που παρακολουθώ πολιτικές δίκες όπως αυτή , αλλά και ποινικές , τόσο η συγκεκριμένη ακροαματική διαδικασία όσο και η συγκεκριμένη μάρτυρας ήταν οι καλύτερες που είχα την ευτυχία να παρακολουθήσω. Όπως άλλωστε και η συγκεκριμένη δίκη είναι μια απ τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη που έχω παρακολουθήσει, καθότι ένας άνθρωπος καταδικάστηκε 25 χρόνια, χωρίς στοιχεία, λόγω της ιδεολογίας του, ένας άνθρωπος που κάθε αγωνιστής, ο οποιοσδήποτε από μας θα μπορούσε να είναι στην θέση του.

Το τελευταίο που πρεπει να προσθέσω είναι οτι οι θετικοί επιστήμονες (πέρα και πάνω από δημοσιογράφος είμαι και μαθηματικος) σπάνια έχουμε λόγο σ αυτές τις θεσμικές διαδικασίες. Η δικτατορία αυτου του τύπου λογικής*** που επικρατεί σε πολιτικούς και δικαστικούς χώρους , του αστικού κόσμου , δημιουργει απίστευτα προβλήματα και αδικείες εναντίον αγωνιστών, πέρα τον πονοκέφαλο που δημιουργεί σε μας τους απλούς ανταποκριτές. Οι επόμενες δικάσιμες είναι 13, 14, 16 & 31 Μαρτίου



Σ.Τσ.

*όπως καταλαβαίνετε και από τον τίτλο το άρθρο έχει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που ίσως κουράσουν τον αναγνώστη που η ενασχοληση και τα ενδιαφέροντα του δεν βρισκεται κοντα στους τομείς των βιολογικών επιστημών, αλλά αυτή ήταν η φύση της συγκεκριμένης ακροαματικής διαδικασίας. Ζητάω συγγνώμη , αλλά πιστεύω & ευελπιστώ οτι μεγάλη μερίδα των αναγνωστών θα απολαύσει τον επιστημονικό λόγο
**αυτη την πιστοποίηση, σύμφωνα με την μάρτυρα, σίγουρα δεν την είχε πριν το 2012 , κ είναι άγνωστο πότε την απέκτησε

***που μέσα σε όλα , αυτή η αντιδιαλεκτική λογική αγνοεί την αντίθεση του τυχαίου και του αιτιοκρατικού στα πλαίσια της αναγκαιότητας η οποια ισχύει στον πραγματικό κόσμο. Βλέπει τα πράγματα είτε σαν απόρια αμετάβλητων τυπικών κανόνων, είτε σαν αυθαίρετη και τυχαία απόφαση ατόμων . Αυτοί οι δύο τρόποι θέασης των καταστάσεων είναι οι διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος , δηλαδή της ασυναίσθητης άρνησης των υποκειμένων να δουν την αδιάκοπη κίνηση της πραγματικότητας κατάματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Metamarxism (μέρος 2ο), η Σύνοψη: Οι Αναλλοίωτες και μια μεγάλη προσθήκη

Ο Gregor Markowitz ζει!!!

Metamarxism (μέρος 1ο): ένα ακόμα Λευκό σε Λευκό